Какви са лекарствата и леченията за остра миелоидна левкемия?

Остра миелоидна левкемия (ALM) лекарства и лечения имат за цел да спрат растежа и разпространението на рака. Някои опции, които лекарите използват за лечение на състоянието, включват химиотерапия, целеви терапии и кортикостероиди.

ALM е агресивен рак на костния мозък. Той уврежда имунната система и може да причини опасно кървене.

Лечението на AML се фокусира върху предотвратяване на растежа на незрели кръвни клетки, което позволява на тялото да произвежда по -здрави клетки.

Химиотерапията е основната форма на лечение на AML. Лекарите също използват целеви лекарства, кортикостероиди и трансплантации на стволови клетки. Те могат да предписват допълнителни лекарства за лечение на странични ефекти.

Около 15% от хората над 60 и 40% от хората под 60 години изпитват ремисия при лечение на AML. Степента на рецидив обаче е висока, особено при определени генетични форми на AML. Човек може да се нуждае от текущ мониторинг и лекарства след завършване на първоначалния си курс на лечение.

Прочетете повече, за да научите за лекарства, които лекуват AML, допълващи терапии, странични ефекти и други.

Лечение AML

AML лечението зависи от възрастта на човек, цялостното здраве и рак.

Освен това, някои хора имат генетични мутации, присъстващи в техните ракови клетки. Хората с тези мутации могат да бъдат кандидати за определени целеви терапии за убиване на рака.

онкологът може да препоръча няколко теста, за да определи кое лечение е подходящо. Като цяло, за млади или по друг начин здрави хора, режимът на лечение е:

 1. Индукционна химиотерапия: Това е първият етап на химиотерапия и има за цел да намали броя на раковите клетки. Повечето хора използват режима 7+3, който включва 7 дни от приемането на химиотерапевтични лекарства за цитарабин, като последните 3 дни включително добавяне на антрациклин.
 2. Трансплантация на стволови клетки: Следващият етап на лечение е a Хематопоетична трансплантация на стволови клетки. Стремните клетки помагат на тялото на човек да се възстанови по-добре, което позволява на лекарите да им дадат по-силна доза химиотерапия.
 3. Терапия с консолидация: Ако човек е достатъчно здрав, следващата стъпка е химиотерапия с висока доза.

Лекарства, одобрени за AML

Химиотерапия, лечените лекари най -често използват за лечение на AML. Те могат да използват и други лечения, като насочени лекарства и кортикостероиди.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е одобрила многобройни лекарства специално за лечение на AML. Те включват:

Химиотерапия

Химиотерапевтичните лекарства убиват раковите клетки. Те обаче могат да увредят здравите клетки.

Най -често срещаното лечение с химиотерапия за AML включва комбинация от цитарабин и група лекарства, наречени антрациклини. Примерите за антрациклини включват даунорубицин, идарубицин и дауномицин.

Някои примери за други химиотерапевтични лекарства, използвани за лечение на AML, включват:

насочени лекарства

Определени гени и протеини може да даде възможност за растеж на раковите клетки. Целевите лекарства имат за цел да атакуват тези гени и протеини. Лекар или онколог ще предпише различни целеви лекарства в зависимост от специфичната генна мутация на човек.

Целевите лекарства за AML включват:

flt3 инхибитори

Някои левкемия имат клетки Мутация на FLT3 гена. Лекарствата, насочени към този ген, могат да забавят растежа на рака.

Ако раковите клетки на човек имат мутация на този конкретен ген, лекарите могат да използват FLT3 инхибитори за лечението му. Лекарствата Мидостаурин и Гилтеритиниб са FLT3 инхибитори и повече в момента са в клинично развитие.

IDH инхибитори

Раковите клетки също могат да имат мутации в IDH1 или IDH2 гените. Наличието на една от тези мутации може да попречи на кръвните клетки на човек да се развиват правилно, което може да ги направи по -болни.

IDH инхибиторите предотвратяват това. Примерите включват Ivosidenib и Enasidenib.

Bcl-2 инхибитор

bcl-2 е протеин в раковите клетки, който удължава живота им.

Лекарите могат да предписват Bcl-2 инхибитор, наречен Venetoclax, за да предотврати това. Лекарите обикновено го дават на хора над 75, които не могат безопасно да получат химиотерапия.

кортикостероидите

кортикостероидите са вид противовъзпалително лекарство, което може да намали имунния отговор на тялото.

Те могат да помогнат за лечение на някои неприятни странични ефекти на рак и химиотерапия, като анемия и алергични реакции. Някои кортикостероиди, използвани за AML, включват преднизон и дексаметазон.

Други лекарства

Други лекарства могат да помогнат на човек да управлява страничните ефекти от лечението на рак. Те включват:

 • Анти-диарреални лекарства като лоперамид
 • Анти-навзема лекарства като OndanSetron
 • Антибиотици
 • Лекарства За да се управлява депресията и тревожността
 • Медицификация за облекчаване на болката
 • Лаксативи за химиотерапевтична запека
 • Противогъбични лекарства за гъбични инфекции

Ефектите от лекарства и лечение

убиване на ракови клетки също могат да повредят здравите клетки, причинявайки странични ефекти. Страничните странични ефекти на лекарството, които човек може да изпита, зависят от лечението, което лекарът им предписва.

Химиотерапия

Повечето химиотерапевтични лекарства са насочени към клетките, които растат бързо, включително здрави бързорастящи клетки в косата , храносмилателен тракт и костен мозък.

Някои общи странични ефекти включват:

 • Невротоксичност, което е мозъчно увреждане, което може да повлияе на настроението, мисленето, паметта и личността
 • загуба на коса
 • повръщане, гадене и диария
 • Кожни реакции на мястото на инжектиране на химиотерапия
 • Увреждане на кожата в устата, включително рани и кървящи венци
 • Изчерпване
 • Повишена уязвимост към инфекции

кортикостероидни лекарства

кортикостероидните лекарства могат да причинят широк спектър от странични ефекти, включително:

 • По -висок риск от инфекция
 • Наддаване на тегло, особено в лицето
 • Остеопороза или ниска кост на костите
 • Високо кръвно налягане
 • Задържане на течности, което може да повреди органите, включително сърцето
 • Язви
 • Тревожност и други психологически промени, включително агресия

Целевата терапия

Целевите лекарства могат да причинят странични ефекти като:

 • Гадене
 • Повръщане
 • задух
 • кървене
 • болка

 • Инфекции
 • Увреждане на организацията, като проблеми със сърцето или белите дробове

Допълнителни терапии

допълващите терапии са терапии са допълващи терапии Поздрави, предназначени да добавят, а не да заменят стандарта на грижа за AML. Някои опции включват:

 • Психотерапия: Това може да помогне на човек да управлява предизвикателствата на живота с AML.
 • Естествени и билкови лекарства: Редица природни и растителни лекарства са показали Ранно обещание в лабораторни тестове, макар и не в човешкото тяло. Тези лекарства не трябва да заменят химиотерапията.
 • Терапиите на ума на тялото: вниманието, медитацията и нежното движение могат да помогнат за облекчаване на болката и да подкрепят хората за по-добро управление на емоционалните предизвикателства на AML.
 • Допълнителната медицина: Допълнителните медицински практики като акупунктура и ароматерапия могат да предложат известно облекчение, въпреки че изследването на тези интервенции не е доказало, че работят.

перспективи

AML е агресивна форма на рак, а перспективата на човек ще зависи от тяхната възраст, прогресиране на заболяването и други фактори.

Около 40% от хората на възраст под 60 години достигат ремисия, но този брой спада до 15% за хората над 60. Освен това, коефициентите на дългосрочна оцеляване зависят от вида на AML, който човек има. Например, групата от мутации, които включват t (8; 21), t (15; 17), или Inv (16), има 3-годишна преживяемост от 66% за хора под 60 и 33% за тези над 60.

https://harmoniqhealth.com/bg/ Ранната диагностика и бързото лечение са важни фактори за подобряване на перспективите на AML на човек.

Резюме

Няма режим на лечение или лекарства, които да работят за всички. While chemotherapy is the primary form of treatment for AML, targeted therapies and corticosteroids can also improve a person’s prognosis.

It is important for a person to consider treatment goals, the odds of success, and the side effects of лечение при опции за претегляне.

Обсъждането на опции с лекар или онколог може да помогне на човек и техните близки да вземат правилните решения за качеството си на живот.

 • Рак/онкология

Contents