Какво да знаете за ползите от маслото от сьомга

добавките на масло от сьомга съдържат концентрирана форма на маслото от сьомга. Те са богати на здрави мазнини, които имат многобройни ползи за здравето.

Рибените масла, като масло от сьомга, могат да се възползват от кожата, косата, мозъка и общото здраве, до голяма степен поради високото им съдържание на омега-3 мастни киселини.

Тази статия разглежда многото предимства от вземането на добавки с масло от сьомга, плюс няколко неща, които трябва да се вземат предвид.

Какви са ползите от маслото от сьомга?

Маслото от сьомга и добавките на масло от сьомга могат да осигурят няколко важни ползи за здравето.

Богат на омега-3s

Потенциалните ползи за здравето на маслото от сьомга идват главно от богатото му снабдяване с омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини от рибите включват ейкосапентаенова киселина (EPA) и DoCosahexaenic киселина (DHA).

Учените смятат, че това са здрави мазнини и вярват, че могат да се възползват от цялостното здраве.

Тези видове мазнини идват от диетата, до голяма степен от морските дарове.

Приемането на добавки с масло от сьомга може да бъде полезен начин за онези, които не ядат много морски дарове, да получат тези здравословни мазнини. Консумирането на омега-3 мастни киселини може да има редица ползи.

Противовъзпалителното

Прекомерното възпаление е маркер за редица хронични заболявания и може да увеличи риска от много заболявания във времето.

омега-3 мастните киселини спомагат за намаляване на възпалението в организма.

Проучване, публикувано на транзакции с биохимично общество отбелязва, че в организма има няколко различни действия на омега-3 мастни киселини. Изглежда, че блокират маркери на възпаление и нарушават сигналните центрове в клетките. Тези комбинирани ефекти могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма.

При изпитвания при хора омега-3 мастните киселини, приети перорално, помогнаха за намаляване на маркерите на възпалението при ревматоиден артрит.

може да подобри здравето на сърцето

Редовният прием на омега-3 мастни киселини може да помогне за подобряване на маркерите на цялостното здраве на сърцето, въпреки че изследванията са открили противоречиви доказателства за това.

Може също да помогне на някои хора да управляват нивата на холестерола в кръвта и триглицеридите.

Американската сърдечна асоциация препоръчва да се яде диета, здрава за сърце, която включва две порции риба седмично, като сьомга. Рибата е богат източник на протеин, който включва омега-3. Той е с ниско съдържание на наситени мазнини в сравнение с червените меса.

Националният институт по здравни Служба за хранителни добавки отбелязва, че редовният прием на омега-3 мастни киселини понижава нивата на триглицеридите в кръвта и че колкото повече човек консумира, толкова по-нисък е кръвта си триглицериди. Консумирането на омега-3 мастни киселини също може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Редовният прием на омега-3 мастни киселини може също да подобри цялостното здраве на сърцето чрез намаляване на риска от големи събития на сърдечни заболявания, като инсулт или сърдечен удар.

самите омега-3 мастни киселини също могат да намалят риска от сърдечни заболявания в определени ситуации.

Националният институт по здравни Служба за хранителни добавки отбелязва, че консумацията на източници на омега-3 мастни киселини е свързана с намален риск от смърт и други рискове от сърдечно-съдови заболявания. Доказателствата са най -силни за добавки с риба и рибено масло.

Някои проучвания на животни също са установили, че омега-3 мастните киселини помагат да се осигури нормална сърдечна честота и достатъчен приток на кръв към сърцето.

Това каза, че Националният център за допълване и интегративно здраве казва, че приемането на добавки с омега-3 не намалява риска от сърдечни заболявания.

Вместо това се казва, че хората, които редовно консумират храни, а не добавки, които съдържат омега-3, е по-малко вероятно да умрат от сърдечни заболявания.

може да насърчи здравата кожа

рибни масла и техните омега-3 също могат да насърчават здравата кожа.

Преглед, публикуван на морски лекарства , установи, че рибеното масло и свързаните с тях мастни киселини спомагат за подобряване на кожата по няколко начина, включително:

 • Намаляване на редукцията Хиперпигментация
 • Подобряване на функцията на кожната бариера
 • Намаляване на сухата кожа и сърбеж от дерматит
 • Ускоряване на заздравяването на рани
 • Предотвратяване на рак на кожата рак Развитие

Прилагането на рибено масло върху кожата и приемането на добавки с рибено масло устно може да помогне за осигуряването на тези ползи.

може да насърчи здрави очи

омега-3 мастни киселини, като тези в масло от сьомга, също могат да насърчават здравите очи и зрението.

Преглед, публикуван на отбелязания, че липсата на достатъчно омега-3 мастни киселини в диетата може да допринесе за дегенерацията на ретината. Поддържането на постоянно снабдяване с омега-3 в диетата може да помогне за предотвратяване на това.

Проучване, публикувано на Translational Vision Science & Технологията установи, че добавките от омега-3 понижават вътреочното налягане, което е рисков фактор за глаукома. Резултатите от първото известно проучване на човека са в съответствие с предишни проучвания на животни.

може да насърчи здравето на мозъка

Много хора приемат добавки с масло от сьомга или омега-3, за да подкрепят здравето на мозъка.

Националният институт по здравни Служба за хранителни добавки отбелязва, че омега-3 мастните киселини изглежда са важни за развитието и функцията на мозъка.

Редовният прием на омега-3 мастни киселини също може да играе роля при стареенето на здравословното мозък.

Преглед, публикуван на граници в застаряването на невронауката отбелязва, че застаряващият мозък е по -предразположен към възпаление и https://harmoniqhealth.com/ по -ниски нива на тези важни мастни киселини. По-високите нива на омега-3 мастни киселини, като DHA и EPA, показват положителни ефекти при иначе здрави хора или такива с само леко когнитивно увреждане.

Докато богатите източници на омега-3 могат да помогнат за общото поддържане и функция на мозъка, ефектите могат да отнемат време и могат да изчезнат, ако човек спре да приема добавките.

Преглед, публикуван на списанието за превенция на болестта на Алцхаймер отбелязва, че добавките на омега-3 могат да помогнат за предотвратяване на по-добре когнитивния спад, когато хората ги използват повече от 3 години.

Може да е най -добре да започнете да приемате добавки рано, защото те могат да бъдат най -ефективни за предотвратяване на заболяване, когато мозъкът все още е здрав.

Това каза, че изследванията са открили конфликтни резултати за ефектите от приемането на омега-3 мастни киселини върху големи разстройства, като болестта на Паркинсон и Алцхаймер. Учените трябва да правят по -висококачествени човешки изпитания по тези теми.

Маслото от сьомга е по-добро от другите рибни масла?

Ползите от рибените масла произтичат главно от високата им концентрация на омега-3 мастни киселини, включително DHA и EPA.

Действителното съдържание на тези масла във всяка дадена добавка ще варира в зависимост от множество фактори, като откъде идва сьомгата, какво яде и температури в региона. Процесът на доставчик и производство може също да промени.

Други масла, като масло от крил или водораслено масло, могат да бъдат сходни по качество на маслото от сьомга.

Проверете етикета на добавката, за да видите колко EPA и DHA съдържа добавката за препоръчителна доза.

Как работи?

Добавките на маслото от сьомга увеличават нивата на важни омега-3 в организма. Това са основни хранителни вещества, което означава, че тялото не може да направи тези съединения – те трябва да идват от диетата.

самите омега-3 мастни киселини са широко полезни. Изследвания, публикувани в бележките, че те могат да бъдат намерени и използвани от много клетъчни мембрани в цялото тяло.

Това включва клетки в нервната тъкан, сърцето и ретината. Заедно с други помощни съединения, омега-3 дори преминават кръвно-мозъчната бариера.

Когато вътре в тялото, омега-3 мазнините помагат да понижат триглицеридите в тялото, да станат част от клетъчните мембрани или да се включат в тях, да влияят на клетъчната сигнализация и да регулират как функционират рецепторите в клетките.

Дозировката и как да го приемате

Дозировката на добавките на масло от сьомга варира в зависимост от производителя. В много случаи човек може да използва продукта, както насочва етикетът.

Дозата, която етикетите препоръчват, могат да варират и могат да варират от 100 mg до повече от 1 g. Дозите могат да стигнат до 3 грама, но човек трябва да ги използва само под директното ръководство на лекар.

Винаги работете с лекар и следвайте всички конкретни инструкции, които предоставят в личните граници на дозата.

Тук има повече информация за препоръчителните количества омега-3 мастни киселини, които да консумират на ден.

Странични ефекти и взаимодействия

Хората обикновено понасят маслото от сьомга, когато го приемат, тъй като етикетът на продукта насочва или под ръководството на лекар.

Някои хора могат да изпитат незначителни странични ефекти, като лош дъх или лоша миризма на тялото. Други могат да изпитат храносмилателни симптоми, като киселини, храносмилателни разстройства или свободни изпражнения.

По -високите дози могат да попречат на това как кръвните съсиреци и човек могат да изпитат кръвотечение от носа или могат лесно да кървят. Това може също да доведе до взаимодействие с някои лекарства, като лекарства за заглушаване на кръвта или лекарства за високо кръвно налягане.

При чувствителни хора или при много високи дози, масло от сьомга и омега-3 могат да намалят имунния отговор на тялото.

Хората с алергии към морски дарове може да се наложи да избягват масло от сьомга.

Съществува известна загриженост за риска от замърсяване на рибата поради екологични химикали, тежки метали и замърсяване. Всеки, който се притеснява от това, може да иска да се свърже с доставчика на добавката за масло от сьомга.

Като цяло, Администрацията по храните и лекарствата (FDA) препоръчва да се ядат две до три порции сьомга седмично. В него се казва, че сьомгата е с ниско съдържание на живак и е безопасна за консумация. Това обаче не предоставя информация за безопасността на добавките на масло от сьомга.

Използвайте само добавки с масло от сьомга, както е указано под ръководството на лекар.

Други начини да получите омега-3s

маслото от сьомга е богат източник на омега-3 мастни киселини, но не е единственият източник. Други източници на тези важни мастни киселини включват:

 • Други форми на рибено масло
 • Самите мазна риба, като сьомга, херинга, риба тон и аншоа
 • Други морски дарове, включително миди, стриди и ROE
 • Семена, като лен, коноп и чиа
 • Някои ядки, като орехи
 • Морски водорасли и водорасли, като спирулина, нори и хлорела

Видът и потентността на омега-3 мастните киселини в храните ще варират значително.

Резюме

Маслото от сьомга е богат източник на омега-3 мастни киселини, които могат да имат ползи за здравето, когато човек го приема редовно.

Някои хора могат да се възползват от това повече от други, като тези, които нямат достъп до богати източници на омега-3 мастни киселини в диетата си.

Източници на омега-3 мастни киселини, като масло от сьомга, могат да предложат различни ползи за здравето, включително намаляване на възпалението и поддържащо здравето на сърцето и мозъка. Други източници на омега-3 могат да предлагат подобни ползи.

Маслото от сьомга може да взаимодейства с някои лекарства и може да има странични ефекти при високи дози. Винаги говорете с лекар, преди да добавите добавка към диетата.

 • Сърдечно -съдова/кардиология
 • Здраве/слепота на очите
 • Неврология/невронаука
 • Хранене/диета

Медицински новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents