Unde sunt localizate rinichii, ce fac și cum arată?

Rinichii sunt o pereche de organe în formă de fasole prezente în toate vertebrele. El elimină produsele reziduale din organism, mențin niveluri echilibrate de electroliți și reglează tensiunea arterială.

Rinichii sunt unele dintre cele mai importante organe din organism. Egiptenii antici au lăsat doar creierul și rinichii în poziție înainte de îmbălsămarea unui corp, deducând că au deținut o valoare mai mare decât alte organe.

În acest articol, privim structura și funcția rinichilor, cei boli care le afectează și cum să le mențină sănătoase.

locație

Poziționarea rinichilor este chiar sub cușca, cu una pe fiecare parte a coloanei vertebrale. Rinichiul drept este în general puțin mai mic decât rinichiul din stânga pentru a face spațiu pentru ficat.

Fiecare rinichi are aproximativ 3 centimetri (cm) grosime, 6 cm lățime și 12 cm lungime. La bărbați, greutatea medie a rinichilor este de aproximativ 129 grame (g) pentru cea dreaptă și 137 g pentru stânga. La femei, greutatea medie a acestor organe este de 108 g pentru rinichiul drept și 116 g pentru rinichiul din stânga.

Anatomie

Faceți clic pe Bodymap de mai sus pentru a interacționa cu un model 3D a rinichilor.

Structura

Rinichii sunt două organe în formă de fasole care au aproximativ dimensiunea unui pumn. O capsulă renală dură, fibroasă, înconjoară fiecare rinichi și oferă suport pentru țesutul moale din interior. Dincolo de asta, două straturi de grăsime servesc ca protecție suplimentară. Glandele suprarenale se află deasupra rinichilor.

în interiorul rinichilor sunt o serie de lobi în formă de piramidă. Fiecare este format dintr -o cortex renal exterior și o medula renală interioară. Nefronii curg între aceste secțiuni. Fiecare nefron include un filtru, numit glomerulus și un tub. Glomerulul filtrează sângele, care intră în rinichi prin arterele renale și pleacă prin venele renale. Rinichii sunt organe relativ mici, dar primesc 20-25% din producția inimii.

Tubul returnează substanțele necesare în sânge și elimină deșeurile care devin apoi urină. Rinichii excretă urina prin ureter, un tub care duce la vezică.

Cum arată un rinichi?

funcție

Rolul principal al Rinichii menține homeostazia. Ele gestionează nivelurile de lichide, echilibrul electrolitului și alți factori care mențin mediul intern al corpului constant și confortabil.

Aceste organe realizează o gamă largă de funcții corporale.

Excreția deșeurilor

Rinichii elimină diverse produse reziduale și scapă de ele în urină. Unii compuși majori pe care rinichii le elimină sunt: ​​

 • uree, ceea ce rezultă din descompunerea proteinelor
 • acid uric din descompunerea acizilor nucleici
 • Medicamentele și metaboliții lor

Reabsorbția nutrienților

Rinichii reabsorbesc nutrienți din sânge folosind tubule și le transportă până unde vor susține cel mai bine sănătatea. De asemenea, reabsorbesc alte produse pentru a ajuta la menținerea homeostazei. Produsele reabsorbite includ:

 • glucoză
 • Aminoacizi
 • Bicarbonat
 • apă
 • fosfat
 • Clorură, sodiu, magneziu și ioni de potasiu

Menținerea pH -ului

La om, gama de niveluri de pH acceptabile este de 7,35-7,45. La niveluri sub sau peste acest interval, organismul intră într -o stare de acidemie sau, respectiv, alcalimie. În aceste stări, proteinele și enzimele se descompun și nu mai pot funcționa. În cazuri extreme, acest lucru poate fi fatal.

Rinichii și plămânii ajută la menținerea pH -ului organismului stabil. Plămânii obțin acest lucru prin moderarea concentrației de dioxid de carbon din sânge. Rinichii gestionează pH -ul prin reabsorbarea și producerea bicarbonatului din urină, ceea ce ajută la neutralizarea acizilor.

Rinichii pot păstra bicarbonatul dacă pH -ul este tolerabil și îl pot elibera dacă nivelul de acid crește. Acestea pot produce noi bicarbonat prin excretarea acidului.

reglarea osmolalității

osmolalitatea este o măsură a echilibrului electrolitului-apă al corpului, care este raportul dintre fluide și minerale din organism. Deshidratarea este o cauză principală a dezechilibrului electrolitic.

Dacă osmolalitatea crește în plasma sângelui, hipotalamusul din creier răspunde trecând un mesaj către glanda hipofizară. Această glandă eliberează hormon antidiuretic (ADH). Ca răspuns la ADH, rinichiul face mai multe modificări, inclusiv:

 • Creșterea concentrației de urină
 • Creșterea reabsorbției apei
 • Redeschiderea porțiunilor de colectare a canalului care colectează care Apa nu poate intra în mod normal, permițând apa înapoi în corp
 • Păstrarea ureei în medula rinichilor, mai degrabă decât excretarea acesteia, deoarece acest compus atrage în apă

Reglarea sângelui Presiune

Rinichii reglează tensiunea arterială atunci când este necesar, dar sunt responsabili pentru ajustări mai lente.

Reglați presiunea pe termen lung în artere, provocând modificări ale lichidului în afara celulelor. Termenul medical pentru acest fluid este lichidul extracelular. Aceste modificări fluide apar după eliberarea unui vasoconstrictor numit angiotensină II. Vasoconstrictorii sunt hormoni care fac ca vasele de sânge să se îngusteze.

acești hormoni joacă un rol în creșterea absorbției de clorură de sodiu sau sare a rinichilor. Această absorbție crește eficient dimensiunea compartimentului lichid extracelular și crește tensiunea arterială. Orice lucru care modifică tensiunea arterială, inclusiv consumul excesiv de alcool, fumatul și obezitatea, poate deteriora rinichii în timp.

Secreția compușilor activi

Rinichii eliberează mai mulți compuși importanți, inclusiv:

 • Eritropoietina: aceasta controlează eritropoieza, care este producția de globule roșii. Ficatul produce, de asemenea, eritropoietină, dar rinichii sunt principalii săi producători la adulți.
 • Renin: Această enzimă ajută la gestionarea expansiunii arterelor și a volumelor de plasmă din sânge, limfa și lichid interstițial. Limfa este un fluid care conține celule din sânge albe, care susțin activitatea imunitară, iar lichidul interstițial este componenta principală a lichidului extracelular.
 • Calcitriol: Acesta este metabolitul activ al vitaminei D. de calciu pe care intestinele îl pot absorbi și reabsorbția fosfatului la rinichi.

Boli

O serie de boli poate afecta rinichii. Factorii de mediu sau medicali pot duce la boli renale și pot cauza probleme funcționale și structurale de la naștere la unele persoane.

Nefropatie diabetică

La persoanele cu nefropatie diabetică, daunele apare la Capilarele rinichilor ca urmare a diabetului pe termen lung. Este posibil ca simptomele să nu devină evidente până la anii după ce a început să se dezvolte daunele. Acestea pot include:

 • Construirea lichidului
 • Dificultate de somn
 • apetit slab
 • Stomacul supărat
 • Slăbiciune
 • Dificultate de concentrare

pietre la rinichi

pietrele se pot forma ca o acumulare solidă de minerale în rinichi.

Acestea pot provoca dureri intense și ar putea afecta funcția renală dacă blochează ureterul.

infecțiile renale

infecțiile renale tind să rezulte din bacteriile din vezică care se transferă la rinichi.

Simptomele pot include dureri de spate inferioare, urinare dureroasă și, uneori, febră. Modificările urinei pot include prezența sângelui, tulbure și un miros neobișnuit.

infecțiile renale sunt mai frecvente la femei decât la bărbați și mai susceptibili să îi afecteze pe cei care sunt însărcinate. Infecția răspunde adesea bine la antibiotice.

insuficiență renală

La persoanele cu insuficiență renală, rinichii devin incapabili să filtreze efectiv produsele deșeuri din sânge.

Dacă o vătămare sau un alt factor, cum ar fi utilizarea excesivă a medicamentelor, provoacă insuficiență renală, afecțiunea poate fi reversibilă cu tratamentul.

Dacă cauza este o boală, cu toate acestea, insuficiența renală nu are adesea un Cura completă.

hidronefroză renală

hidronefroză înseamnă „apă pe rinichi”.

Se întâmplă de obicei atunci când o obstrucție împiedică urina să părăsească rinichi Durere.

În timp, hidronefroza netratată poate pune presiune asupra rinichilor unei persoane și poate duce la leziuni renale.

Nefrită interstițială

O reacție la medicamente sau infecții poate provoca inflamația nefronilor.

Tratamentul implică de obicei abordarea cauzei inflamației sau schimbarea unui curs de medicamente. Beni GN sau malign. Cancerele benigne nu se răspândesc sau nu atacă țesutul, dar cancerele maligne pot fi agresive.

Cel mai frecvent cancer de rinichi malign este carcinomul cu celule renale.

Sindromul nefrotic

Când deteriorarea rinichilor afectează funcția sa, acest lucru face ca nivelurile de proteine ​​din urină să crească. Acest efect duce la o deficiență de proteine ​​în întregul corp, care atrage apa în țesuturi. Simptomele sindromului nefrotic pot include:

 • Ochi pufos
 • Creșterea nivelului de colesterol
 • Creșterea în greutate
 • Oboseală
 • Pierderea apetitului

Dureri de spate inferioare și modificări ale urinării, în special pe o parte, pot fi semne ale problemelor renale.

cauze

Unele cauze comune ale leziunilor renale pot include:

 • Analgezice: Utilizarea medicamentelor pentru durere pe o perioadă lungă ar putea duce la nefrita analgezică cronică. Exemple includ aspirina, acetaminofenul și medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS).
 • IgA Nefropatie: cunoscută și sub denumirea de boală Berger, acest lucru apare atunci când anticorpii imunoglobin A (IgA) se acumulează la rinichi. IgA formează o parte vitală a sistemului imunitar, dar o acumulare poate fi dăunătoare. Boala progresează încet, uneori luând până la 20 de ani pentru a se dezvolta. Simptomele includ dureri abdominale, o erupție cutanată și artrită. Poate duce la insuficiență renală.
 • Litiu: medicii prescriu litiu pentru a trata schizofrenia și tulburarea bipolară. Cu toate acestea, litiu ar putea provoca nefropatie cu utilizare pe termen lung. Supravegherea medicală strânsă poate ajuta o persoană să evite efectele negative ale litiului.
 • Agenții de chimioterapie: Cel mai frecvent tip de problemă renală la persoanele cu cancer este vătămarea renală acută. Acest lucru s -ar putea datora vărsăturilor intense și diareei care sunt efecte secundare comune ale chimioterapiei.
 • Alcool: alcoolul modifică capacitatea rinichilor de a filtra sângele. De asemenea, se deshidrata organismul, ceea ce face mai greu ca rinichii să remedieze soldurile interne și să crească tensiunea arterială, ceea ce poate împiedica și rinichii.

dializă

în Cazul de leziuni renale severe, dializa ar putea fi o opțiune. Medicii folosesc doar acest tratament pentru insuficiența renală în stadiul final care implică pierderea de 85-90% din funcția renală. Dializa rinichilor își propune să completeze unele dintre funcțiile unui rinichi sănătos. Acestea includ:

 • Îndepărtarea deșeurilor, excesului de sare și apă
 • Menținerea nivelurilor corecte de substanțe chimice din sânge, inclusiv sodiu, bicarbonat și potasiu
 • Menținerea tensiunii arteriale

Cele mai frecvente două tipuri de dializă renală sunt: ​​

hemodializă

Un rinichi artificial sau hemodialist, elimină deșeurile deșeuri , fluide suplimentare și substanțe chimice. Medicul de tratare face un punct de intrare în corp prin conectarea unei artere și a unei vene sub piele pentru a crea un vas de sânge mai mare.

Sângele călătorește în hemodializat, primește tratament și apoi se întoarce la corp. Acest proces are loc de obicei de trei sau patru ori pe săptămână.

dializă peritoneală

Doctorul introduce o soluție de curățare sterilă în cavitatea abdominală din jurul intestinului. Aceasta este peritoneul și o membrană de protecție o înconjoară.

În dializă peritoneală continuă, lichidul se scurge printr -un cateter. Individul aruncă aceste fluide de patru sau cinci ori pe zi. În dializa peritoneală automată, lichidul se hondrostrong contraindicatii scurge și printr -un cateter, iar schimburile apar de obicei pe parcursul nopții în timp ce persoana doarme.

Menținerea sănătății rinichilor

Următoarele sunt sugestii pentru păstrarea celor Rinichii sănătoși și care ajută la evitarea bolilor renale:

 • Mâncarea unei diete echilibrate: multe probleme renale rezultă din hipertensiunea arterială și diabet. Drept urmare, menținerea unei diete nutritive, bine echilibrate, poate preveni mai multe cauze comune ale bolii renale. Institutul Național al Inimii, Plămânului și Sângelui recomandă dieta DASH pentru menținerea tensiunii arteriale sănătoase.
 • Obținerea de exerciții suficiente: exercitarea timp de 30 de minute în fiecare zi poate reduce riscul de hipertensiune arterială și obezitate, ambele, ambele Pune presiune asupra sănătății rinichilor.
 • Bea de apă: este important să bei multă apă: aportul de lichide, în special de apă. Mulți factori pot afecta cât de multă apă ar trebui să bea oamenii, dar aproximativ 4-6 pahare pe zi pot ajuta la îmbunătățirea și menținerea sănătății renale.
 • Luând suplimente: aveți grijă atunci când luați suplimente, deoarece nu toate suplimentele dietetice și vitaminele sunt benefice. Unii pot dăuna rinichilor dacă o persoană ia prea multe.
 • Limitarea sării: limitați aportul de sodiu la maximum 2.300 miligrame (mg) de sodiu și, în mod ideal, 1.500 mg, în fiecare zi.
 • Moderarea alcoolului: consumul mai mult de o băutură pe zi pentru femei și două pe zi pentru bărbați poate dăuna rinichilor și afectează funcția renală.
 • Evitarea fumatului: fumul de tutun restricționează vasele de sânge. Fără un alimentat adecvat de sânge, rinichii nu vor putea să-și finalizeze munca normală.
 • Preluarea medicamentelor de rețea (OTC): Un medicament nu este inofensiv doar pentru că o persoană nu are nevoie de rețetă pentru a obține. Utilizarea medicamentelor OTC, cum ar fi Ibuprofen și Naproxen, poate deteriora rinichii.
 • Screening pentru condiții de sănătate: Oricine are hipertensiune arterială sau diabet ar trebui să ia în considerare să discute despre screeningul regulat al rinichilor cu un medic pentru a ajuta la observarea eventualelor probleme de sănătate de sănătate .
 • Gestionarea diabetului și a bolilor de inimă: în urma recomandărilor medicului pentru gestionarea acestor afecțiuni poate ajuta la protejarea rinichilor pe termen lung.
 • Luând măsuri pentru a obține somnul de calitate și controlul stresului: Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichi (NIDDK) recomandă obținerea a 7-8 ore de somn în fiecare noapte și căutarea activităților pentru a reduce stresul.

Menținerea rinichilor în o stare de funcționare completă este esențială pentru sănătate generală.